Квалификације у региону па Европа



Клубови са Балкана убудуће би могли између себе да одлучују о путницима у елитна клупска такмичења, јер постоји могућност да орган при Европској фудбалској федерацији (UEFA) Асоцијација европских клубова (ECA) уведе регионалне квалификације, чији би побједник изборио директан пласман у Лигу шампиона или и Лигу Европе.

 О овој тези разматраће се данас на састанку чланова ECA у Софији, а уколико добије довољан број гласова, ново правило могло би да се почне примјењивати за двије године.

На тај начин UEFA би мањим екипама још више олакшала пролаз у групну фазу, препустивши им да између себе одлуче учеснике Лиге шампиона и Лиге Европе.

Откако је преузео функцију предсједника UEFA, Мишел Платини је умногоме олакшао проход мањим клубовима ка Лиги шампиона, направивши такозвани пут шампиона и пут за остале клубове у плеј-офу за групну фазу, а ако заживи ова идеја, биће то прилика да се чак и клубови из БиХ домогну групне фазе неког од такмичења.

Састанку који ће данас бити одржан у Софији присуствоваће и челници Партизана и Црвене звезде, а друга тачка дневног реда биће "будући формат европских клупских такмичења".

Освајач шампионата и освајач Купа БиХ играли би против тимова из Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Србије, Албаније, Бугарске, Мађарске, Румуније, а можда чак и Грчке.


Вјерује се да би се на тај начин, поред веће шансе мањим клубовима, избјегло трошење новца на пут у земље са сјевера и истока континента. Истина је да за сада овај план значи само слово на папиру али би подршка UEFA могла много да значи да се он спроведе у пракси.
Регионална лига

Није мали број фудбалских стручњака на простору бивше Југославије који заговарају регионалну лигу по угледу на кошаркашко АБА такмичење. Посљедњи у низу је легенда српског фудбала и предсједник Црвене звезде Драган Џајић који сматра да би се тако подигао квалитет такмичења.

Међутим, многи се и противе регионалној лиги наводно због безбједносних разлога јер не тако давно један од првих наговјештаја рата и распада бивше Југославије десио се управо на фудбалском терену - загребачком "Максимиру" на утакмици Динамо - Црвена звезда.

Нема коментара:

Постави коментар