Borac ostaje bez igrača?!

Fudbaleri Borca ispunili su obećanje i stupili u štrajk upozorenja jer im do 20. februara nije isplaćena jedna i po plata. Da stvar bude još dramatičnija, kako se prvotimcima koji su i jesenas nosili ''crveno-plavi'' dres duguje više od tri plate, svako od njih ima pravo da, prema FIFA pravilu, dobije raskid ugovora na štetu kluba.





Podsetimo, još pred polazak na pripreme u Makarsku, početkom februara, fudbaleri i stručni štab premijerligaša sa Gradskog stadiona su sastavili i uputili pismo adresirano na Upravni odbor Borca te gradsku upravu, u kojem su naveli da će, ukoliko im se do 20. februara ne ispuni minimum zahteva, stupiti u štrajk.

Kako se, zaključno sa jučerašnjim danom, ništa nije dogodilo, usledio je najavljeni štrajk i sada su sve oči ljubitelja fudbala u Banjaluci uperene prema gradskoj upravi od koje se očekuje da povuče spasonosni potez. Da li će se to i desiti, videće se nakon sastanka sa načelnikom Odeljenja za društvene delatnosti Radenka Đurice, koji je zakazan za danas u 10 časova.

- Tačno je da fudbaleri mogu da dobiju raskid ugovora na štetu kluba, ali za sada se niko od njih nije oglasio i ja se nadam da neće, jer je Borac veliki i ozbiljan klub. Istina, imamo sada određenih problema, ali mislim da niko neće dozvoliti da se desi ono najgore - optimista je sportski direktor Borca Darko Ljubojević.
Došli smo do zida

Nekadašnji kapiten Banjalučana ističe i kako nije iznenađen štrajkom prvotimaca i stručnog štaba jer je tako nešto mnogo ranije i bilo najavljeno.

- Oni su nam, pred polazak na pripreme u Makarsku, uputili pismo u kojem su nas obavestili da će, ako do 20. februara ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, stupiti u štrajk. Evo, danas je 20, oni ništa nisu dobili i ispunili su svoju pretnju. Mi u klubu nastavljamo da radimo na pronalaženju izlaza iz ovih problema i ja se nadam da ćemo do početka prvenstva ipak uspeti da popravimo situaciju - tvrdi Ljubojević.

Prema njegovim rečima, današnji sastanak bi morao da bude konstruktivan, sa nekim konkretnim potezima i merama nakon čega bi se krenulo u sanaciju problema. 

- Svi ovi problemi koji su nas sada zadesili vuku korene unazad sedam, osam ili deset godina. Poslednjih nekoliko godina rešavamo brojne probleme iz prošlosti i došao je trenutak kada smo došli do zida i ne možemo dalje, pogotovo ne sami. Igrači su celo vreme bili dosta korenktni i radili su odlično, napravili respektabilnu ekipu, sposobnu da po četvrti put izbori izlazak u Evropu, što bi bio veliki uspeh - istakao je sportski direktor Borca, uz napomenu kako je siguran da u Banjaluci ima ljudi koji imaju želje, snage i energije da uđu u klub i pomognu u prevazilaženju trenutne situacije!

Kapiten Borca Draško Žarić objasnio je da su se igrači na ovakav korak odlučili jer očekuju da se napokon pojavi neko ko bi mogao da pruži konkretna rešenja.

- Odluka je bila vrlo teška i stvarno smo dugo razmišljali o svemu što se dešava. Čak smo pred polazak na pripreme ostavili dovoljno vremena da se reše neki od problema koji nas pritišću. Medutim, do sada nismo dobili nikakav signal da se bilo šta dešava, tako da smo bili primorani da na ovaj način upozorimo javnost kako je krajnje vreme da se uđe u sanaciju nagomilanih problema u klubu.

Prema njegovim rečima, igrači niti žele niti treba da vode klupsku politiku, ali moraju da upozore kada nešto nije u redu.

- Mi ne govorimo ni ko, šta, kada ili kako da rešava te probleme. Samo očekujemo da dođe neko sa konstruktivnim rešenjem i da ga predoči svim igračima u svlačionici i mi smo spremni da nastavimo sa radom. Jer, svesni smo situacije u kojoj se nalazimo, ali treba jasno reći da imamo velikih problema jer nismo primili platu još od oktobra, a to je veoma dug period. Mi nikada nismo nastupali sa pozicije ultimatuma ili nekog uslovljavanja. Sa normalnim i kostruktivnim razgovorima i konkretnim potezima za rešenje ovih problema u neko dogledno vreme, mi bismo svakako odmah nastavili sa daljim radom - preneo je Žarić razmišljanja svojih saigrača.

Solidarnost struke

Sa prvotimcima se solidarisao i kompletan stručni štab, koji je takođe stupio u štrajk. Trener Slobodan Starčević je izjavio da su on i njegovi saradnici u ovoj priči zajedno sa igračima, jer su oni potpisali zahtev da se isplati bar deo dugovanja do povratka iz Makarske.

- Kako se to nije dogodilo, igrači su, zajedno sa nama iz stručnog štaba, odlučili da stupe u ovaj štrajk upozorenja! Smatram da treba da budemo podržani jer imamo kvalitet da budemo među tri ili četiri ekipe koje će ići u Evropu i na taj način predstavili svoj grad i Republiku Srpsku na sportskom planu - dodao je Starčević..

Igraćemo u Zenici!

Pre više od dvadeset dana Banjalučani su dogovorili odigravanje prijateljskih utakmica sa liderom Prve lige Federacije BiH NK Vitezom te premijerligašem iz Zenice ekipom Čelika. Susret sa Vitezom je trebalo da bude odigran juče, ali je na vreme otkazan, dok će utakmica u Zenici, koja ima humanitarni karakter, ipak biti održana. Stručni štab i fudbaleri Borca obećali su da će dati svoj udeo u prikupljanju neophodnih finansijskih sredstava za lečenje jedne teško obolele devojčice i nisu želeli da to obećanje prekrše.

- Razgovarali smo na tu temu i jednoglasno smo doneli odluku da nećemo dovesti u pitanje odigravanje susreta. Naš jedini motiv nalazi se u činjenici da je ova utakmica humanitarnog karaktera i mi želimo da damo svoj doprinos i pomognemo u lečenju bolesnog deteta - istakao je trener Borca Slobodan Starčević.

Нема коментара:

Постави коментар